bijenkast.jpg 

Voor de meeste mensen is bijen houden een geheimzinnige hobby. Ik heb zelf op Aruba een aantal jaren twee kasten gehad. Op een dag zag ik dat er nogal wat bijen verdwijnen in mijn gereedschapskast aan de muur. Ik sloeg er geen acht op maar de volgende dag besloot ik toch maar eens te kijken. Tot mijn schrik vulde een soort bruine boksbal de kast. Gauw deed ik het deurtje dicht om meteen een meter achteruit te springen.

Na een paar dagen was duidelijk dat de bijen niet van plan waren om vrijwillig te vertrekken. Ik kon het lokale bedrijf voor ‘pest control’ bellen of een imker vragen om het bijenvolk te vangen. Ik was gewaarschuwd dat hij meestal niet enthousiast op dit soort verzoeken inging. Uiteindelijk viel het mee en ik liet me overhalen om ‘mijn bijen’ zelf te houden in een kast die hij toch over had, een echte bijenkast dus.

Vanaf dat moment was ik imker. Ik maakte kennis met de wonderlijke wereld van de bijen en werd het mijn taak om het beeld dat buitenstaanders van bijen en imkers hebben bij te stellen. Daarbij viel me op dat de angst voor bijen meteen weer toesloeg zodra er kinderen in de buurt van bijen kwamen.

Inmiddels is dit bijna twintig jaar geleden en door mijn leven in de stad ken ik niemand meer die bijen houdt. Uit de algemene berichtgeving maak ik op dat imkers het zwaar hebben doordat veel bijenvolken te zwak zijn om de winter te overleven. Deskundigen worden het maar moeilijk eens met elkaar over de oorzaak. Waarschijnlijk doordat er meerdere factoren met elkaar een rol spelen. Een positieve ‘bijwerking’ van deze berichtgeving is dat iedereen ervan doordrongen raakt hoe groot de rol van bijen in ecosystemen is.

2012 Is dan ook uitgeroepen tot jaar van de bij. In parken en tuinen verschijnen ‘bijenhotels’. Op de Floriade in Venlo is een Bijenpaviljoen ingericht waar het publiek kennis kan maken met bijen. Voor velen is een bij ‘iets’ waarbij je vooral uit de buurt moet blijven. Hopelijk zullen dergelijke initiatieven de angst voor bijen wegnemen zodat het ook makkelijker wordt om imkers dichter bij de mensen te brengen. De eerste kennismaking is belangrijk en kan veel beter. Weinig dieren zijn zo sociaal als bijen. Dat je ze niet moet proberen te aaien doet daar niets aan af.