lanoye.jpg 

Aanstaande zondag is het al weer de 11e keer dat u in de trein kunt stappen met het boekenweekgeschenk als vervoersbewijs. Vorig jaar hebben maar liefst 200.000 mensen van deze mogelijkheid gebruik gemaakt en de verwachting is dat het er dit jaar weer meer zullen zijn. Het aanbod geldt trouwens niet alleen voor reizen met de NS maar ook in de treinen van de andere vervoersmaatschappijen die actief zijn op het Nederlandse spoorwegnet. De enige eisen zijn dat u in de tweede klas moet gaan zitten en op de binnenlandse lijnen moet blijven. Ook de Belgische grens mag niet overschreden worden, ondanks dat het boekenweekgeschenk dit jaar van Belgische makelij is.

Het oorspronkelijke idee achter het project was het bevorderen van lezen in de trein. Toen het nog echt een nieuwtje was, brachten de media ‘s avonds beelden van reizigers die verdiept waren in hun boekenweekgeschenk en conducteurs die hun werk die dag fluitend konden doen.

Vorig jaar besloot ik zelf de proef op de som te nemen. Ik plande een treinreis en liep met  boekenweekgeschenk in mijn binnenzak de incheckzuilen gewoon voorbij. Eenmaal in de trein maakte onzekerheid zich meester van me. Geen spoor te bekennen van iemand die las of iemand die het boekenweekgeschenk zichtbaar bij zich had. Ik had me vast vergist dat de actie dit weekend was, of ik had weer eens een mededelingenbord of kleine lettertjes over het hoofd gezien. Hoe simpel was ik om niet te begrijpen dat het een vroege 1 aprilgrap was? Om geen argwaan naar mijn medereizigers te wekken, kon ik het boekenweekgeschenk beter maar diep in mijn binnenzak houden tot de nood echt aan de man was. Na een benauwd half uurtje was ik, gelukkig zonder controle, op de plaats van bestemming. Op het station zag ik eindelijk een groepje mensen met het boekenweekgeschenk in de hand langs de informatieborden lopen. In een stil hoekje van de hal deed ik navraag omdat ik er helemaal zeker van wilde zijn dat ik goed zat voor de terugweg.

Toch durfde ik ook ’s avonds op weg naar huis nog steeds geen beginnetje met het lezen te maken. Is het na al die jaren, nog steeds mijn vrees om door mijn omgeving als nerd te worden bestempeld? vroeg ik me af. Aanstaande zondag wil ik het antwoord weten. Ik heb een mooie reis gepland en heb me plechtig voorgenomen om niet eerder naar huis te gaan voordat ik Tom Lanoyes Heldere hemel helemaal uit heb.