beschuit
Het is een typisch Nederlandse gewoonte dat er bij de geboorte van een kind op beschuit met muisjes wordt getrakteerd. Muisjes zijn anijszaadjes omhuld door een laagje suikerglazuur. De naam ‘muisje’ is afkomstig van de vorm van het anijszaadje zelf: een bruin rompje met een dun staartje dat onmiskenbaar op een muis lijkt. Ook uit het gekleurde muisje dat wij kennen, steekt vaak nog het staartje van het ingekapselde anijszaadje.

Al sinds de Middeleeuwen worden anijszaadjes met suiker gemengd, zoals bij anijspoeder waar en anijsblokjes waarvan anijsmelk wordt gemaakt. De productie van de muisjes zoals wij die kennen, stamt uit 1860. Toen startte banketbakker Cornelis de Ruijter in Baarn zijn fabriek. Schuin opgestelde ketels die eruit zien en werken als cementmolens worden gevuld met anijszaadjes. Al draaiend worden suiker, glucosestroop en poedersuiker toegevoegd. Op de natte zaadjes blijft de suiker plakken. Door de rollende beweging krijgen de zaadjes steeds nieuwe laagjes suiker waarbij ze rond worden op de manier waarop je een sneeuwbal maakt. Ten slotte worden de muisjes gekleurd en van een glanslaagje voorzien.

Onderdeel van de muisjestraditie is ook de kleur van de muisjes. Oorspronkelijk waren de muisjes bij de komst van een jongen wit en bij de komst van een meisje roze. Naderhand is het gewoonte geworden om bij de geboorte van een jongen wit met blauw gemengde muisjes en bij de geboorte van een meisje wit met roze muisjes uit te delen. Omdat gewone muisjes nogal hard waren, werd ook iets bedacht voor minder sterke gebitten: de gestampte muisjes.

Ook het Koninklijk Huis is nauw bij de muisjestraditie betrokken. Omdat De Ruijter in de buurt van Soestdijk gevestigd was, kreeg hij al snel ook koninklijke klanten in zijn winkel. In 1883 werd De Ruijter door koning Willem III tot hofleverancier benoemd. Bij de geboorte van prinses Beatrix in 1938 bracht Cornelis de Ruijter, zoon van de grondlegger van het bedrijf persoonlijk een enorm blik met oranje muisjes naar prinses Juliana en prins Bernhard. Het Polygoonjournaal legde deze gebeurtenis voor het hele volk op film vast.

Het trakteren van iets zoets bij de geboorte van een kind sluit aan bij eeuwenoude tradities. Het idee hierachter was dat het nieuwgeboren kind iets lekkers had meegenomen voor de andere kinderen. In armere kringen werden suikerbollen (brood met suiker) uitgedeeld. De gewoonte om beschuit uit te delen ontstond in rijkere kringen. Beschuit was lange tijd een lekkernij die zich alleen de betere standen konden permitteren.
De beschuit zoals wij die kennen is afkomstig uit de Zaanstreek. In 1886 werd door Ericus Gerhardus Verkade de De Stoom- Brood- en -Beschuitfabriek ‘De Ruyter’ opgericht die de pakken beschuit zoals wij die kennen populair heeft gemaakt. ‘De Ruyter’ was de naam van een molen en is als afbeelding van een ruiter op een paard nog steeds in het logo van Verkade te zien.